Een korte historische terugblik op het ontstaan van het ras.

De eerste Westies waren gebruikshonden in het ruwe, rotsachtige gebied van de Schotse Hooglanden. De kleine Westie kon het wild overal volgen, dwars door heggen, onder en tussen rotsblokken door. De hondjes werkten meestal in groepen en holden luid blaffend achter het wild aan. Voor dit speciale werk mochten de ribben niet te rond zijn, want dan konden de honden gemakkelijk vast komen te zitten tussen de rotsblokken. Bij het loswringen konden de ribben dan breken.
 

Een bruikbare hond moest intelligent zijn, moedig en snel kunnen reageren. De Westie was de hond van de ruwe jagers. Hij moest bestand zijn tegen het zoute water en de ijzige koude winters van de Atlantische kust.
Thuis moest hij zich op zijn gemak kunnen voelen bij het brandende haardvuur in het huis van de meester.
Hij moest een vriend zijn voor de eigen mensen en waarschuwen tegen indringers.
 

De Westie is familie van de Cairn Terriër en van de zwarte Schotse Terriër. Alle drie behoren zij tot de laagbenigen (hondensoort) en zijn ontstaan uit dezelfde voorouders in Schotland. In het begin werden alle lichtgekleurde pups uit een nest gedood. Men dacht dat ze te zwak waren en daardoor ongeschikt voor het zware werk.
 

In sommige verhalen heet het, dat op zekere dag de lievelingshond van een jager werd doodgeschoten omdat men hem voor  wild aanzag. Daardoor kwam kolonel Edward Donald Malcolm op het idee om witte hondjes voor de jacht te gaan gebruiken. Deze waren veel beter zichtbaar en goed te onderscheiden van het wild. Ook bleken ze even sterk te zijn. Om goede jachthonden te selecteren werden ze in een ruimte gezet, samen met een das of enkele ratten. Wanneer de hond binnen tien minuten gewonnen had, was hij waard om aangehouden te worden. De jagers van toen vonden er niets verkeerds in om op die manier zwakke en bange honden kwijt te raken.
 

Kolonel Malcolm ontwikkelde een eigen fokprogramma en het lukte hem om het ras erkend te krijgen. In 1907 werd het ras officieel opgenomen in het stamboek van de Engelse Kennel Club.

Voor afspraken:  bel na de middag.

Helma Schlipper
Veldm. Montgomeryhof 58
5881 ER Panningen
tel.: (077)3076637