De gezondheid van de West Highland White Terriër

Net als alle dieren zijn West Highland White Terriërs ook wel eens ziek. In de meeste gevallen gaat het om de normale infectieziekten zoals: braken, diarree, koorts of verwondingen. Dit maken we allemaal wel eens mee tijdens het leventje van een hond. In al deze gevallen zal de dierenarts uitkomst bieden met een behandeling, mits u niet te lang wacht met zijn hulp in te roepen. Ook krijgen we te maken met parasieten zoals: vlooien, teken, luizen, spoelwormen en lintwormen. In deze gevallen zal de dierenarts u zeker kunnen adviseren.
Anders is het met de aangeboren en erfelijke afwijkingen, die helaas ook voorkomen bij de Westie zoals bij alle rassen. Door een goed fokbeleid van de fokker zullen deze afwijkingen, indien tijdig herkend, in de toekomst vermeden kunnen worden. Dat openheid en registratie van de afwijkingen door de fokker en melding aan de rasvereniging een vereiste is kan iedereen begrijpen. Alleen op deze manier kunnen we voorkomen dat bepaalde afwijkingen zo verspreid worden binnen het ras dat uitbanning bijna onmogelijk is.
Enkele afwijkingen binnen ons ras zijn:
 

C.M.O.: cranio mandibulaire osteopathie
Is een ziekte van de kaken die optreedt rond de 4e tot 9e levensmaand, de hond heeft gezwollen kaken, pijn en kan vaak moeilijk eten. Omdat deze afwijking nu goed te behandelen is wordt hiervan helaas bijna geen melding gemaakt bij de gezondheidscommissie van de West Highland Terriër Club.
 

Cataract
Een abnormale vertroebeling van de ooglens. De laatste jaren zijn er bij de gezondheidscommissie enige meldingen van oogafwijkingen binnen gekomen. Omdat bij veel honden dit niet merkbaar is maar dit wel vererven, wordt oogonderzoek door de rasvereniging geadviseerd.
Al onze honden zijn hier recentelijk op getest en 100% vrij van Cataract en Pra.
 

Legg perthes of Ziekte van Calve
Is een aandoening van de heup, deze ziekte komt voor bij kleine rassen en terriërs. De klacht: een warm en pijnlijk heupgewricht, treedt meestal op tussen de 5 en 8 maanden en gaat gepaard met veel pijn. Een operatie biedt dan meestal de beste uitkomst.

Patella luxatie
Afwijking van kniebanden en knieschijf. Dit veroorzaakt het verschuiven van de knie waardoor de hond geen goede stappen kan nemen. Vaak zien we dan enige huppelpasjes, waarna de knieschijf weer terugschiet. Dit gaat ook met pijn gepaard. In veel gevallen kunnen medicijnen of operatie een uitkomst bieden.
 

Huidproblemen of allergie
In veel gevallen zijn honden die huidproblemen hebben gevoelig voor huidparasieten, de zogeheten vlooienallergie. Ook komt er in sommige gevallen voedselallergie voor. Omdat hier veel oorzaken kunnen zijn en er nog niet veel resultaat is, loopt de behandeling uiteen. Toch blijkt dat diverse dierenartsen goede resultaten boeken en we op de goede weg zijn.

Open gehemelte
Deze afwijking zien we direct na de geboorte. Deze dieren kunnen niet goed drinken en moeten helaas voor euthanasie bij de dierenarts aangeboden worden.

Bovengenoemde afwijkingen hebben de grootste aandacht binnen de gezondheidscommissie en de fokkers van de West Highland White Terriër Club.